Mestarit vakavina näytteitä ottamassa
Kirkast ja klaarii ku Wesmanskan moronpissa
Ei tipu vaan lorisee tämä siiderin henki eli Spir e cidro
Siiderin innokasta kuohuntaa
Vihdoin päästiin tositoimiin eli tiputtamaan pontikkaa. Tämä rahvaanomainen määrite voitaisiin sanoa myös hieman fiinimmin eli saimme tarvittavan määrän (n. 150 l) jaloa syysomenoista tehtyä n. 5-8% siideriä tislattavaksemme.
Teimme pannulle ns. vuosihuollon eli katalysaattori irrotettiin ja sen osat pantiin likoomaan 1 % sitruunahappoon, jolla myös pestiin pannu ja putkistot. Huuhtelun jälkeen panostettiin pannu siiderillä ja ei muuta kuin kaikki vastukset hehkumaan. Pannun ikkunat alkoivat "hikoilla" ja ei aikaakaan kun ensimmäiset tipat muuttuivat tasaiseksi puroksi sitä ihtiänsä. Ominaispainomittari näytti suoraan prosentit ja näytteitä otettiin tasaisin välein. Alku % oli 87 ja laski melko nopeasti 84 %:iin, jolloin alle pantiin isompi vati. Näytteiden otto jatkui taas kun % oli 62. Tislaus lopetettiin kohdassa 39%. Näytteiden aistinvarainen arviointi tapahtui luokkahuoneessa kaukana turruttavista alkoholihöyryistä. Ensimmäiset 3 näytettä (0.5l) tuoksahtivat rikin ohella metanolilta mutta ämpärillinen tislettä oli jo aivan juotavaa. Jotta pistävästä rikistä päästäisiin eroon päätettiin tuote kirkastaa uudelleen. Panos tehtiin emäksiseksi lisäämällä 10 g NaOH:ta ja vettä kunnes liuosta oli taas se 150 l. Eka tislaus kesti n. 3 tuntia mutta toinen kirkastus meni nopeammin koska vaippa oli yhä kuuma. Näytteitä otettiin samaan tapaan ja juoma senkuin parani. Kolme ensimmäistä näytettä hylättiin mahdollisen metanolin takia ja ämpärin jälkeiset sikunaöljyjä sisältävät näytteet päätettiin myös hylätä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti