lauantai 12. syyskuuta 2009

33. päivä

Tämä päivä oli pyhitetty kuohuviinille, jota meille oli tullut opastamaan Lepaan Jarmo Virtanen. Hän perehdytti meidät kuohuviinin valmistukseen lähtien tuoreiden marjojen tai hedelmien valmistamisesta mehuksi ja tiivisteeksi. Tästä pikkuhiljaa etenimme tavallisen viinin teon kautta samppanujamenetelmään, jossa toinen käyminen tapahtuu pullossa. Käymisen jälkeen viini "tanssitetaan" ja viimeisen valssin jälkeen pullo poksautetaan. Jäätynyt hiivatappi lentää ulos, menetetty neste korvataan ja pullo korkitetaan ja langoitetaan. Saimme rautaisannoksen "hiljaista tietoa", jota ei mistään oppikirjoista löydä.
Keskustelimme mahdollisesta tulossa olevasta tilalikööriasetuksesta sekä Suomessa jäljellä olevien 35 viinitilan tulevaisuudesta. Tuotanto on tänä päivänä n. 400.000 pulloa mikä kattaa n. 1 % suomalaisten kulutuksesta. Suomessa n. 7 tilaa vastaa n. 80 % koko tuotannosta. Suurimmat ovat Pelto-Hermanni + Valamo ja Viini Pihamaa. Ainoa ulkomaille vievä tila on Aito Onni, josta mustaherukkaviiniä viedään glögiaineeksi Saksaan.

Ei kommentteja: