maanantai 24. marraskuuta 2008

4. päivä


Suurin osa oppilaista lähtivät tänään jo kotiinpäin koska olivat suorittaneet aikaisemmin ns. hygieniapassin. Meitä jäi 4 urhoollista, jotka selvitimme tämän passin yhdessä koulupäivässä. Johtuu varmaan siitä kun olemme aina olleet niin hygieenisiä. Ehdimme välillä käydä katsomassa miten poika jakseli ja sehän oli vallattomana sylkäissyt viiniä vesilukon läpi. Avasimme sammion ja otimme näytteen mahdollista rikin lisäystä varten. Titraustulos osoitti kuitenkin, että rikkiä oli vielä jäljellä, joten putsasimme lukon ja jätimme pojan edelleen muhimaan.

sunnuntai 23. marraskuuta 2008

3. päivä













Kolmantena päivänä pantiin rajujen laskelmien jälkeen poika (tai tyttö) porisemaan eli mustaherukkamehunäytteet alistettiin hiivan temmellyskentäksi. Varattiin tarkoitukseen Abba tehtaan vanha sillitynnyri, joka desifioitiin peretikkahappoliuoksella ja huuhdeltiin puhtaaksi. Punnittiin tarvittavat määrät ravintosuolaa ja hiivaa. Pari 25 l vetoista nestesokeripönttöä (70%) haettiin varastosta ja happomäärän titraamisen jälkeen (32 g/l) päätimme tehdä viinin happoarvoltaan 8 g/l. Refraktometrillä todettiin, että mehu sisältää sokeria 7.4 Brixiä (= 63 g/l). Viini päätettiin tehdä n. 12 vol %:ksi, joten sokeria tarvitaan 17 g aina 1% pitoisuuden saavuttamiseksi. Tähän satsiin siis tarvitaan 17 x 12 = 204 g sokeria/l. Viinin laskettu tilavuus on n. 200 l. Tämä saadaan kaavasta mehumäärä x happoja mehussa/ haluttu happomäärä 8 g/l viinissä. Rikkiä joudutaan lisäämään suojaaineeksi 50 mg rikkidioksidia/l. Tähän käytetään Na-pyrosulfaattia, jota joudutaan lisäämään tuplamäärä eli 100 mg/l. Lopuksi lisäsimme tarvittavan määrän sokeriliuosta (51.6 kg = 41.3 l) sekä vettä lopulliseen tilavuuteen.
Viini tuntui lähtevän innokkaasti käymään ja koska saavi tuli melko täyteen on vaan toivottava, ettei vesilukon läpi pursuisi iloista viiniä liikaa yli.

lauantai 22. marraskuuta 2008

Toka päivä

Vietimme kurssin toka päivän tutustumalla Tammiluodon viinitilaan Timo Jokisen johdolla. Saimme ammattimiehen opetusta kotiviinien teossa. Meille opetettiin miten tulee etukäteen analysoida marjamehun happo- ja sokeripitoisuus. Sokeripitoisuus saatiin suoraan refraktometrin asteikolta joko Brix tai Oechsle yksikköinä.Hapot titrasimme Na-tiosyanaatilla ja Blaulaugella (= sininen emäsliuos). Rikkipitoisuus arvioitiin talon näytteestä K-jodaatin avulla tärkkelys indikaattorina. Arvojen perusteella pystytään arvioimaan paljonko mehuun on lisättävä sokeria, jotta saataisiin tietyn alkoholipitoisuuden sisältämää viiniä. Happomäärä justeerataan vedellä laimentamalla. Yläkuvassa talon tuotteita esillä. Mansikkakuohuviiniä, siideriä ja herukoista valmistettuja marjaviinejä. Alakuvassa maestro Jokinen näyttää miten mittaliuosta lorutetaan. Kesällä on tungosta laiturilla mutta näin talvella on maisema rauhallinen. Joutsenpariskuntakin on juuri lähtenyt etelän maille.

perjantai 21. marraskuuta 2008

 





Tässä kuvassa esittelee opettajamme mahtavan näköistä tislauslaitetta

 





Päärynätislenäyte




 
Posted by Picasa

Tuorlan kartanorakennus, jossa sijaitsee mm. ruokala
 
Posted by Picasa

Rauhallista talvimaisemaa
 



Edellisen kurssin oppilas ja opettaja
 





Monista säätelynapeista päätellen tästä pannusta tulee joko olutta tai siideriä
 






Edellisiä ja tuoreita kurssilaisia
 
Posted by Picasa

Eka päivä

Tänään 21.11.2008 aloitimme Tuorlan kartanossa pienpanimo- ja tislekurssin. Kurssille oli hyväksyttyjä 12 mutta kaikki eivät tulleet paikalle. Kurssi alkoi mukavasti ruokailulla niin siistissä ruokasalissa, että siellä piti esiintyä sukkasillaan. Leena Koli otti porukan ensimmäisenä vastaan ja ruokailimme yhdessä opettajamme Anne Aallon kanssa. Välillä käväisi apulaisrehtori Ilkka Harkkila esittelemässä koulunsa suuntauksia. Ruoka oli hyvää ja näin ensimmäisellä kerralla talo tarjosi aterian. Aterian jälkeen lähdimme tutustumiskierrokselle ja vierailimme floristien talossa, tutustuimme ATK-luokkiin sekä auditorioon. Kävimme oppilasasuntola Utopiassa, jonne 4 meistä päätti majoittua viikonlopun yli. Päädyimme vihdoin itse panimohuoneeseen, jossa saimme maistella itse tehtyä siideriä. Maku hyvä mutta mielestäni liian makeaa. Jatkoimme eri talossa sijaitsevan tislauspannun luo ja saimme maistaa muutaman näytteen mitä mielikuvituksellisimmista raaka-aineista tuotettuja tisleitä. Otin myös muutaman ulkokuvan, josta huokuu maaseudun ja talvipäivän rauha.