sunnuntai 23. marraskuuta 2008
3. päivä
Kolmantena päivänä pantiin rajujen laskelmien jälkeen poika (tai tyttö) porisemaan eli mustaherukkamehunäytteet alistettiin hiivan temmellyskentäksi. Varattiin tarkoitukseen Abba tehtaan vanha sillitynnyri, joka desifioitiin peretikkahappoliuoksella ja huuhdeltiin puhtaaksi. Punnittiin tarvittavat määrät ravintosuolaa ja hiivaa. Pari 25 l vetoista nestesokeripönttöä (70%) haettiin varastosta ja happomäärän titraamisen jälkeen (32 g/l) päätimme tehdä viinin happoarvoltaan 8 g/l. Refraktometrillä todettiin, että mehu sisältää sokeria 7.4 Brixiä (= 63 g/l). Viini päätettiin tehdä n. 12 vol %:ksi, joten sokeria tarvitaan 17 g aina 1% pitoisuuden saavuttamiseksi. Tähän satsiin siis tarvitaan 17 x 12 = 204 g sokeria/l. Viinin laskettu tilavuus on n. 200 l. Tämä saadaan kaavasta mehumäärä x happoja mehussa/ haluttu happomäärä 8 g/l viinissä. Rikkiä joudutaan lisäämään suojaaineeksi 50 mg rikkidioksidia/l. Tähän käytetään Na-pyrosulfaattia, jota joudutaan lisäämään tuplamäärä eli 100 mg/l. Lopuksi lisäsimme tarvittavan määrän sokeriliuosta (51.6 kg = 41.3 l) sekä vettä lopulliseen tilavuuteen.
Viini tuntui lähtevän innokkaasti käymään ja koska saavi tuli melko täyteen on vaan toivottava, ettei vesilukon läpi pursuisi iloista viiniä liikaa yli.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti