
Ollahan jo helmikuun puolella ja 9. kontaktipäivä oli tänään 6.2.2009. Taas vaihtui opettaja. Nyt oli vuorossa Tuomas Markkula, joka luennoi meille panemisen teoriaa.
Koulupäivä alkoi harvinaisen reippaasti kun Tammisen Jarmo oli tuonut mukanaan kunnon hämeenkyröläistä sahtia. Ei paljon hiilihappoa mutta sitä enemmän muhkeita makuja: banaania, lääkettä, bitteriä, ruismallasta. Alkoholi ei maistunut mutta lasillisen jälkeen sen kyllä tunsi otsasuonessa.
Sahti oli myös opettajankin mieleen, joka toimii panimomestarina omassa yrityksessään Savonlinnan Huvila-panimossa. Panimo tuottaa 6 erilaista alennusmyyntiolutta eli Alea ja yhtä siideriä. Tuotanto on keskitasoa eli n. 70.000 l/v. Suomessa on nykyisin enää n. 15 pienpanimoa mutta suurimmalla osalla menee hyvin ja kauppa käy.
Sarimon Seppo kävi ottamassa meistä kurssilaisista potretit ja lupasi laittaa kullekin oman käyntikortin oikein kuvallisena ja englanninkielisenä. Sillä on sitten mukava ölvistellä jos joskus saadaan kurssi suoritettua.
Iltapäivä aloitettiin suhauttamalla pari purkkia Laitilan Kukkoa eli hyvää esimerkkiä tavallisesta lager-oluesta. Vaikka kurssilaiset koko ajan houkuttelivat opettajaamme sivuraiteille asiallisilla tai asiattomilla kysymyksillään, saimme päivän teoriaosuudet: Oluen raaka-aineet, oluen pääpiirteittäinen valmistus sekä mallastuksen ja mallaslaadut käytyä läpi. Sivuraiteilla käsittelimme mielenkiintoisen real alen. Sen ystävät bongailevat tarjoilupaikkoja kuin ornitologit lintuja. Tiedotus tapahtuu sivulla: www.posbeer.org Tämä olut ei sisällä paljonkaan hiilidioksidia mutta sitä enemmän aromeita. Tarjoilulämpötila on 10-15 asteisena. Lopuksi pureskelimme erilaisia mallastyyppejä, jotta tietäisimme millaisen sekoituksen haluaisimme itse koepanna.