lauantai 7. helmikuuta 2009

10. päivä Hiljaista tietoa


Tänään meillä oli makea mutta hiukan usvainen likööripäivä. Opettajana oikein liköörimestari nimeltään Jorma Virtanen. Mies on aikaisemmin ollut Marlin palveluksessa 30 vuotta ja nyt Lepaalla jo 12 vuotta. Opettaa myös Hämeen ammatti-instituutissa sekä - korkeakoulussa.



Aluksi puhuimme politiikkaa eli veikkailimme astuuko uusi alkoholilainsäädäntöpykälä voimaan. Siinä kaavaillaan ns. tilaliköörilakia, joka sallisi alle 22% alkoholia sisältävien liköörien myynnin tilaviinien tapaan. Lakia nuijiva Paula Risikko on lain puolella.
Opettajamme on käytännön tekijä, jonka opetus oli suurelta osalta ns. hiljaista tietoa. Tämä tarkoittaa sitä, että saimme kuulla liköörinvalmistusreseptejä, joita ei ole mihinkään painettuna. Esim nyrkkisääntönä voidaan pitää suhdetta 1 kg marjaa ja 0.44 l 96% väkiviinaa. Kypsytysaika 0.5 - 1 vuoteen.

Crème de Cassis de Tuorla




Anne oli varannut meille kokeiltavaksi hyvän näköisiä pakastettuja mustaherukoita. Punnittuna ne painoivat 2.346 kg. Hiljaisen tiedon "kaavan" perusteella niiden päälle kaadettiin etanolia 0.415 l/kg marjoja kohden eli yhteensä 2.346 x 0.415 = 0.973 l etanolia. Saman ht-kaavan mukaan lisättiin vettä 0.280 l/kg eli 2.346 x 0.280 = 0.656 l vettä. Seos pantiin muovitonkkaan muhimaan n. 1 kk:ksi. Kansi tiivistettiin vielä tuorekelmulla ja kanteen tehtiin tarkat merkinnät.

Ei kommentteja: