lauantai 4. huhtikuuta 2009

18. päivä

Päivä alkoi vauhdikkaasti heti klo 8 jälkeen, jolloin tapasimme Jussin kanssa Turku Radion suorassa lähetyksessä "Turun Radion lauantai". Vastailimme kuulijoiden soittoihin teemana viinit ja niiden nauttiminen. Myöhästyimme hiukan ensimmäiseltä opetustunniltamme, jossa Anne Aalto jo oli muun porukan kanssa laskeskellut punaherukoista tehdyn viinimme lopullisen muodon. Olen ehkä aikaisemmissa blogímerkinnöissäni puhunut mustaherukkaviinistä mutta kyllä se on punaisista marjoista valmistettu. Alunperin oli viinissä ongelmana liika hapokkuus ja opettajamme lohdolla päätimme lisätä viiniin sokeria ja leikata sen hapokkuutta matalammaksi. Tarkoitusta varten kokeilimme erilaisia sokerimääriä 10, 20, 30 ja 40 g/l ja kompromissiksi päädyimme 25 g/l pitoisuuteen. Hapot päätimme laimentaa 8g/l ja alkoholia sai viinissämme olla 12 %.
Jussi esitti, että tekisimme myös väkevöidyn version, jossa sokeria olisi vieläkin enemmän ja alkoholipitoisuus 18 % luokkaa. Kokeilujen perusteella havaittiin tämä Johns Cuvée miellyttäväksi nauttia jo näin tuoreeltaan ja varsinainen Special blend saatiin aikaan käyttämällä n. kuukauden vanhaa tislettä, joka oli muhinut tynnyrissä.Tarkkojen laskelmien jälkeen lisättiin aineosat sekoittimeen, josta sokerin liuettua tämä JCS (Johns cuvée special) lapottiin pullotuskoneeseen
Pullotuksen jälkeen viini korkattiin ja tässä tapauksessa korkkaaminen tarkoitti pullon sulkemista eikä avaamista. Käsite pullon korkkaaminen kai yleensä tarkoittaa sen avaamista. Ehkä tässä olisi pitänyt käyttää sanaa korkittaminen.
Loppu viini kaadettiin tislaimen kitaan ja tiputettiin normaaliin tapaan ämpärillinen, jossa ei ollut päätä eikä häntää. Tämä tarkoittaa sitä, että ensimmäiset 600 ml ja 60 voltin jälkeinen häntä talletettiin mahdollista uudelleen tislausta varten. Varsinainen tisle säilöttiin muoviastiaan.




Voilà le Premier Cru de Johns Cuvée Special à Groseilles Rouges 2009

Ei kommentteja: