Sunnuntaina 17.5. siirsimme vihdoinkin Katkeran Irman kahteen kegiin. Juoksutimme ensin suurimmat hiivasakat menemään ja maistelimme kirkkaampaa olutta. Makua oli mutta puuttuva hiilidioksidipitoisuus latisti tuotetta. Päätimme siirtää oluen kegeihin ja lisätä hiilidioksidia perään toivossa, että osa siitä liukenisi olueen.
Opettajamme Annen johdolla jatkui päivä viherherukoiden merkeissä. Rönnvikistä mukaan tuodut 100 kg herukkaa rouhíttiin mekaanisesti kauniissa ulkoilmassa ja massa siirrettiin tislauslaitteeseen lämmitettäväksi 55 asteeseen. Tässä lämmössä se sai muhia tunnin verran Panzymi entsyymin kera (10 ml), jotta pektiinit pilkkoituisivat pienemmiksi ainesosasiksi. Seuraava toimenpide oli massan puristaminen laitteella, joka puristi massaa veden paineella. Mehusta mittasimme sokeripitoisuudeksi 13.9 g/l, happoja siitä löytyi 29.5 g/l ja pektiinikokeessa (mehua ja väkiviinaa aa) huomattiin, ettei entsyymi ollut vielä suorittanut tehtäväänsä tarpeeksi hyvin.
Sovimme, että viinin happopitoisuudeksi tulisi 8 g/l ja alkoholi % 10.0. Jos teemme 120 pullollista ja ottaen mittatappiot huomioon voisimme tehdä 160 pulloa. Tämä määrä on litroissa 160 x 0.75 = 120 l. Siinä olisi silloin oltava happoa 120 x 8 g/l = 960 g. Koska nehulitrassa on happoja 29.5 g/l niin tarvitaan kokonaismäärään 960 / 29.5 = 32.54 eli n. 33 l mehua. Sokerimäärä saadaan ottamalla taulukosta lähinnä oleva arvo 14.1 ja laskemalla yhtälöstä 14.1/13.9 = 118/X ja saadaan X:n arvoksi 116.3 g/l eli mehussa oleva sokerimäärä. Kokonaissokeriksi saadaan 33 x 116.3 g/l = 3.84 kg sokeria
Kun alkoholi % halutaan 10 saadaan taulukosta sokerimääräksi 170 g/l. 170 x 120 = 20.4 kg sokeria. Kun tästä vähennetään laskettu mehun sokeri 3.8 kg niin sokeria joudutaan lisäämään 16.6 kg
Hiivaa ja ravinnetta lisätään ohjeen mukaan 30 g/hl, joten 1.2 hl tarvitaan kumpaakin 36 g.
Sammioon keräytyi mehua 56 l ja koska tarvittiin vain 33 l, otettiin toiseen astiaan 23 l. Astiaan 1 lisättiin laskettu sokerimäärä 16.6 kg ja toiseen astiaan tuli 72 l vettä ja loput sokerit eli 22.2 kg.
Hiivat herätettiin ja lisättiin sammioihin, jotka suljettiin viinalukollisilla kansilla.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti