sunnuntai 7. kesäkuuta 2009

27. päivä


Opintomatkan jälkeen palasimme koululle panemaan olutta. Tällä kertaa työskentelimme melko itsenäisesti Kallen antamien ohjeiden mukaan. Halusimme tehdä melko humalaisen oluen, jonka jo tässä vaiheessa ristimme Katkeran Irman aviottomaksi lapseksi eli
Yrttiseksi Suveksi. Tähtäsimme kantavierreprosentiksi 12.5, jolloin laskujen mukaisesti 90 l määrään tarvitaan maltaita 18 kg. Perusmaltaita käytimme 16 kg ja lisäsimme crystal ja karamellimaltaita kumpaakin 1 kg. Humaloina käytimme Northern Breweriä sekä Cascadea.Hivana käytimme kuivahiivaa 50 g, joka herätettiin lisäämällä 0.5 l n. 27 asteista vettä. Toivon, että voin lisätä tähän reseptin vielä jälkikäteen kun Kalle on laskelmat tarkistanut.Kuvassa Jussi hartaana valuttaa vierrettä keittokattilasta siiviläaltaaseen.
Pääsimme myös maistelemaan eka oluttamme eli Katkeraa Irmaa. Irma vaahtoili aluksi melkoisesti kunnes rauhoittui. Lasissa se näytti ihan oluelta ja yllätykseksemme siinä oli todella hieno makukin. Hiukan olisi saanut olla lisää hiilidioksidia ja niinpä vangitsimme Irman vielä paineen alle kegiin ja päätimme pullottaa sen seuraavana päivänä.

Tässä Kallen ohjeet:
Katkeran Irman avioton tytär:
Yrttinen Suvi
Koska vehnäoluen tekoon ei koululla ollut aineksia, voisi kesällä arvioitavaksi tehdä
jenkki Pale Alen. Kaupallisena esikuva voisi toimia Sierra Nevada Pale Ale.
(http://www.sierranevada.com/beers/paleale.html)
Pyrittäisiin suurin piirtein Katkeran Irman katkeruuteen (35 IBU), mutta aromi ja flavori
humalaa käytettäisiin rutkemmin. Alkoholipitoisuus olisi noin 5 vol. %. Väri punertavan
ruskea, kuparinen.
Kantavierre 12,5%
Katkeruus 35 IBU
Humalat: Perle (katkero), Cascade (muut)
Maltaat Pilsner, Crystal, Carapils
Aikataulu:
7.6. klo 12:00 Panopäivä
Viikko 26 oluen siirto tynnyreihin kypsymään
Viikko 28-9 oluen pullotus
Ttoteutus 7.6.2009
Tavoitetilavuus 90 L
Mallaspohja
Pilsner 16 kg
Carapils 1 kg
Crystal 100 1 kg
Humalointi
Northern Brewer (8,9 % α-happo) 100 g keittoaika 90 min
Cascade (6,7 % α-happo) 90 g keittoaika 30 min
Cascade (6,7 % α-happo) 90 g keiton loputtua
11.00 Sisäänmäskäys 48-9 °C
11.10 Lämmitys  63 °C
11.25 63,0 °C vastukset pois päältä
11.32 64,5 °C
11.55 65,5 °C
12.00 Lämmitys  73 °C
12.25 Mäskipuuro siivilöintiammeessa
12.40 Aloitettiin siivilöinti
12.55 Aloitetaan vierteen talteenotto
Mallaspatja kuivui ja tiivistyi, sekoitettiin maltaat ja annettiin laskeutua uudestaan
14.25 Vierrettä 96 l, vierre kiehuu, ensimmäinen humalointi
15.25 2. humalointi
15.50 Tehot pois päältä
15.55 3. humalointi, Vierteen juoksutus Whirlpooliin
16.15 Hiivan herätys 50 g Safale US-05, jäähdytyksen aloitus
16.25 Hiivaus
16.50 Käymisastian tiivisterengas tippui käymispönttöön, lainattiin tiiviste toisesta
pöntöstä
17.00 Pönttö suljettu, KV=10,5%, Saanto 90±5 l.
Huomioita: Vierre jäi hieman laimeaksi  enemmän maltaita, tarkempi siivilöinti
Mallaspatja tiivistyi  hitaampi pumppausvauhti siivilöinnissä
Tiiviste tippui pönttöön  paremmin suunnitellut tiivisteet

Ei kommentteja: